Tirsdag 3. december 2024 kl. 20:53
WWW.HASLUND.INFO
 
A-LANDSHOLDSPILLERE
CHARLES BUCHWALD
SPILLERFACTS
FØDTFULDE NAVN
22. oktober 1880 i Sahl ved BjerringbroCharles von Buchwald
DØD (71 ÅR)
19. november 1951 i Hørsholm
KAMPE OG MÅL
7 / 0AB
OM CHARLES BUCHWALDSkrevet af Michael Kjærbøl
Aristokraten med de store arbejdshandsker

Charles (egentlig von) Buchwald, var en ægte adelig, hvis forældre ejede godset Friisholt i Nordjylland,hvor Charles kom til verden 22.oktober.1880. Han blev så sendt til København for at blive student på latinskolen på Østerbro, og forfulgte siden en strålende karriere i den offentlige embedsstand, bl.a. som overretssagfører. (Og ridder af Dannebrog i 1923).

Men Charles var bidt af en gal sportsmand. Allerede før århundredskiftet var han en aktiv og særdeles dygtig cricketspiller i Akademisk Boldklub, der også fik glæde af Buchwalds enorme fodboldbegavelse. Da Buchwald var en fremragende gærdespiller var det sådan set meget logisk at han startede som målmand på AB’s fodboldhold, men han kom snart i marken og viste fremragende all-round evner. I sin tidlige ungdom var han ofte placeret i angrebet, men det viste sig at Buchwalds stærkeste position var længere tilbage på banen, som back, halfback (dengang en slags wingback position) eller som centerhalf. Sidstnævnte position var i det gamle to-back system en blanding af libero og defensiv midtbanespiller. Centerhalfen var holdets centrale rygrad og skulle dække en enorm arbejds- og aktionsradius. Alle disse positioner dækkede Buchwald med flid og flair.

AB’eren udgjorde et intet mindre end formidabelt backpar på det allerførste officielle landshold ved OL i 1908, sammen med B. 93’s store stærke Harald Hansen. I dét makkerskab var Buchwald så afgjort den styrende og konstruktive, i kraft af hans fine overblik og teknik. Hansen var duelspilleren, der vandt nærkampe og tacklede så det sang. Buchwald kunne dog også fighte. Ifølge Nils Middelboe var hans tacklinger sikre og ”oftest udført med begge ben på én gang” (den var nok ikke gået i dag, men datidens fodboldspillere stak ikke op for bollemælk).

Buchwald var med på en berygtet AB-tur til bl.a. Prag i 1900. Den havde nær udløst en international krise mellem Danmark og kejserriget Østrig-Ungarn. Fodboldmæssigt gik det godt. Under overstrømmende begejstring fra et talstærkt hjemmepublikum besejrede AB det stærkeste tjekkiske hold, Slavia Prag, med 3-2. Bøhmisk fodbold gennemlevede en rivende udvikling og blev regnet for en stærk modstander, så det var et godt resultat. Bagefter blev der så festet til en banket for de to hold hvor der blev skålet og sunget. Kampen havde nydt stor bevågenhed i de tyske og østrigske medier, og der blev videregivet rygter om at skåltalerne havde et anti-tysk præg, og aviserne skrev at der i fuldskab var blevet sunget smædesange rettet mod de østrigske magthavere. Det var nær blevet en international skandale! I Danmark herskede der en udbredt anti-tysk stemning i tiden. Tyskland havde ranet Slesvig i 1864, og dansk forsvars- og udenrigspolitik var i høj grad baseret på det københavnske fæstningsværk som skulle redde nationen i tilfælde af yderligere tysk aggression. I Prag var der, blandt andet i studenterkredse, en voksende national, tjekkisk bevidsthed.

Avisen Socialdemokraten bragte en leder der skændte vældigt på AB'erne, og opfordrede universitetets rektor til at give studenterne en alvorlig irettesættelse ved hjemkomsten. Et kraftigt dementi fra AB-lederne lagde dog låg på miseren. På hjemturen spillede AB to kampe i Berlin mod Germania. AB – forstærket med tidens helt store stjernespiller, Johannes Gandil fra B. 93 – tabte 5-4, og det hele afsluttedes med en festlig banket. Nationaltidende skrev: ”Om aftenen samledes de danske spillere med deres berlinske værter til en sammenkomst, hvor der herskede den elskværdigste stemning, som overhovedet hele tiden efter at de tjekkiskfjendske blades beretninger var blevet stillede i det rette lys.” Den udenrigspolitiske krise var blevet afværget.

I 1906 deltog Charles Buchwald på det danske hold der vandt OL-guld i de athenske ”ekstra-lege”, og i både 1908 og 1912 var han med til at vinde olympisk sølv. Desværre blev all-rounderen skadet i finalekampen i Stockholm i 1912, hvorefter danskerne måtte spille hele anden halvleg med en mand i undertal. Det var nemlig ikke tilladt at indsætte reserver under selve kampen dengang. Med 3 OL-medaljer er Buchwald den mest vindende danske fodboldspiller gennem tiderne (sammen med Oscar Nørland, KB).

Landsholdskarrieren stoppede med uheldet i OL-finalen, men Buchwald fortsatte med at være en af landets allerbedste cricketspillere i AB, helt indtil 1929 hvor han altså var knapt 50.
Oplysningerne er pr. 16. juni 2023
SPILLEDE KAMPE
AB
  19.10.1908Frankrig9 - 0
  22.10.1908Frankrig17 - 1
  24.10.1908Storbritannien0 - 2
  05.05.1910England2 - 1
  30.06.1912Norge7 - 0
  02.07.1912Holland4 - 1
  04.07.1912Storbritannien2 - 4 (30)
LANDSHOLDSPILLER 3
  Spillere AB