Onsdag 4. december 2024 kl. 20:43
WWW.HASLUND.INFO
 
A-LANDSHOLDSPILLERE
KRISTIAN MIDDELBOE
SPILLERFACTS
FØDTFULDE NAVN
24. marts 1881 i Brunnby i SverigeChristian Middelboe
DØD (84 ÅR)
20. maj 1965 på Frederiksberg i København
KAMPE OG MÅL
4 / 0KB
OM KRISTIAN MIDDELBOESkrevet af Michael Kjærbøl
Dansk fodbolds største mandfolk

Middelboe var, sammen med B.93’s Johannes Gandil, dansk fodbolds helt store spiller i årene omkring århundredskiftet. Han blev anfører for KB som blot 21-årig i 1902, og forstod som en af de første indholdet af rollen som centerhalf, der var så afgørende i det gamle to-back system. Centerhalfen var krumtap for holdets defensiv, men var samtidig central i organiseringen af holdets opbyggende spil. Han lå som en slags libero lige foran de to backs, men havde altså også en række offensive pligter. Det er ikke urimeligt at påstå at centerhalfen var holdets rygrad.

I KB spillede man konceptuelt og helt indiskutabelt efter de såkaldte ”skotske principper” der var blevet overleveret til dansk fodbolds elite i 1898 ved skotske Queen’s Parks legendariske besøg i København. Spilkonceptet indebar at man flyttede bolden rundt med førstegangsafleveringer og så løb hurtigt i position for at modtage den igen. Det lyder simpelt nok i dag hvor mange hold spiller possession, men dengang var det totalt banebrydende. Desuden var det enormt stimulerende i forhold til talentudviklingen, for de unge spillere lærte det hurtige, tekniske sammenspil, og at tænke fodbold. Det gav en gylden generation af purunge topspillere, der fik et meget tidligt gennembrud – ofte som 16-17-årige – og som, for en hel dels vedkommende, opnåede verdensklasse.

Det kom selvfølgelig alt sammen det danske landshold til gode. I 1908, da DBU for første gang stillede op til international turneringsfodbold, chokerede danskerne de engelske OL-værter med kvikt og stilsikkert positionsspil, der nær havde væltet de arrogante favoritter af guldskamlen. Kristian Middelboe, der for længst havde fået ærestitlen Kaptajnen i folkemunde, var naturligvis anfører for dette – det allerførste – danske landshold i historien. Som et kuriosum kan det tilføjes at Middelboe endnu ikke havde fået officielt dansk statsborgerskab. Det samme gjaldt hans to brødre, Nils og Einer samt målmanden Ludvig Drescher der kom fra Sønderjylland (der dengang endnu var tysk). Kaptajnen anførte sit hold for fjerde og sidste gang da det danske landshold, som det første kontinentale nogensinde, formåede at besejre England. Det skete i silende regn, men foran 12000 begejstrede tilskuere på Granen på Frederiksberg.

For KB’s såkaldte Chokoladehold var Kristian Middelboe det naturlige samlingspunkt. Da holdets pasningsspil efterhånden blev kalibreret, og de mange store talenter fandt ind, vandt klubben 10 mesterskaber på 17 år. Kristian Middelboe medvirkede til de 8 (6 af dem var i KBU-regi).

I årene efter den aktive karriere blev Kaptajnen en af de største lederskikkelser i dansk fodbold, bl.a. som UK-medlem, træner, formand for KB og formand for DBU og meget andet. Han holdt stædigt fast i det hæderkronede to-back system, selv da Herbert Chapmans mere destruktive tre-back taktik gik sin sejrsgang overalt. På mange måder havde han ret, den gamle kæmpe. Man skal primært spille på egne kvaliteter, og med en grundlæggende offensiv tilgang til spillet. I realiteten var De Skotske Principper en meget tidlig udgave af tiki-taka, og to-back systemet havde mange ligheder med en helt moderne 4-3-3, eller 4-1-2-3. Middelboe var også en ukuelig fortaler for de gamle amatørprincipper der gennemsyrede dansk fodbold i en menneskealder. Det er let nok at skose i dag, men kursen blev dengang udstukket af en ideologisk holdning til fodbolden der rummede mange fine idealer. Eksemplificeret i KB’s to ikoniske valgsprog: ”Gør drenge til mænd, og mænd til drenge”. Og så det smukke men vanskeligt realisérbare: ”Tab og vind med samme sind”.

Selv om Kristian Middelboe ind imellem med årene blev hånet og latterliggjort for sine overbevisninger, så stod han livet igennem ved dem som en ægte Kaptajn på et urokkeligt skib. Fodboldhistorikeren Windinge Sørensen tøvede ikke med at kalde ham for ”dansk fodbolds største mandfolk”. Kristian Middelboe arbejdede som civilingeniør på F. L. Smidth i henved 40 år.
Oplysningerne er pr. 16. juni 2023
SPILLEDE KAMPE
KB
  19.10.1908Frankrig9 - 0Anfører
  22.10.1908Frankrig17 - 1Anfører
  24.10.1908Storbritannien0 - 2Anfører
  05.05.1910England2 - 1Anfører
LANDSHOLDSPILLER 7
  Spillere KB