Onsdag 4. december 2024 kl. 20:50
WWW.HASLUND.INFO
 
A-LANDSHOLDSPILLERE
TOMMY TROELSEN
SPILLERFACTS
FØDTFULDE NAVN
10. juli 1940 i Nykøbing MorsTommy Brian Troelsen
DØD (80 ÅR)
8. marts 2021. Boede i Vejle ved sin død
KAMPE OG MÅLPÅ BÆNKEN (IKKE BENYTTET)
16 / 5Vejle5Vejle
OM TOMMY TROELSENSkrevet af Michael Kjærbøl
Troldmanden

Tommy Brian Troelsen blev født 10. juli 1940 i Nykøbing Mors.

I 1957 blev en lovende 17-årig fodboldspiller fra Vejle (oprindeligt fra Nykøbing Mors) udtaget til det danske ynglingelandshold. To scoringer i en udtagelseskamp gav en plads som reserve. Men den unge mands særegne spillestil gav panderynker hos eksperterne. Var han ikke for fysisk svag, for langsom og for lidt arbejdsom? Hvilken plads ville han i det hele taget egne sig til? Det var ellers et talent af de helt usædvanlige. Han tog DBU’s teknikmærke i guld, selv om der stod en strid pelikan på træningsanlægget den dag da Tommy Brian Troelsen bestod denne særegne teknikprøve. Den unge mands boldbehandling og spilopfattelse var en rendyrket nydelse.

I 1950’erne udviklede Ungarn og Brasilien nye forfriskende taktiske spilkoncepter. Et hold skulle lægge vægt på egne kvaliteter og selv forsvarsspillerne skulle agere konstruktivt når man havde bolden. Offensiven måtte ikke være for fastlåst i stationære positioner. Angrebsspillet skulle være hurtigt og dynamisk. I dansk fodbold var der relativt mange klubber med en frisk angrebsorienteret stil. KB, AB, Frem, B. 1909, OB og Vejle for eksempel. Men den rent taktiske udvikling stod i stampe. Danskerne sværgede til det stive og mand-mod-mand prægede treback system fra 1930’erne. På landsholdet kom det defensive gradvist til at veje tungere i takt med at talentmassen blev smallere i toppen. OL-sølvmedaljerne i Rom i 1960 står som et resultatmæssigt lyspunkt i en generelt mørk og trist periode med spillemæssig deroute (frem til 1967).

Dansk fodbold havde i dén grad brug for de visionære enere. Men var der plads til dem? Heldigvis blev eneren Tommy Troelsen formet i Vejle Boldklub af chefideologen Frits Godtfredsen, der krævede teknisk og fremadrettet fodbold. Der blev gjort plads til megatalentet Troelsen der med Godtfredsen som mentor foldede sig ud, og tog en plads på Arne Sørensens OL-hold med debut 26. juni 1959, kun 18 år gammel.

Gennembruddet kom i foråret 1960 i en kamp mellem JBU og KBU, hvor Troelsen orkestrerede en jysk 6-3 sejr. Landstræneren måtte vælge mellem to af de største unge talenter Danmark havde fostret i en lang årrække, John Danielsen og Tommy ”Troldmand” til pladsen som 10’er bag stjerneskuddet Harald Nielsen fra Frederikshavn og klubkammeraten fra Vejle, Henning Enoksen. Det blev 20-årige Tommy der vandt den duel, på sine lækre og præcise pasninger frem mod en-mandshæren Harald og kanonskytten Enoksen (dog hjulpet af at John Danielsen blev syg før semifinalen).

Troelsen kronede en flot OL-turnering med en solid - for ham ganske uvant - fighter- og løbeindsats i den berømte semifinale mod Ungarn. Den unge kunstner kunne såmænd godt animeres til at tage sin del af slæbet - når der stod olympiske medaljer på spil. Genoa i Italien lurede kraftigt på den unge lærerstuderende, men det blev aldrig til noget. Italienerne fandt måske Troelsen en anelse for langsom, og for nem at markere ud af kampene, når modstanderne satte ”overfrakke” på ham.

Hjemme i Vejle var Troelsen i 60’erne omdrejningspunktet i en forrygende Vejleoffensiv med Ulrik le Fevre, Kaj Poulsen, Poul Bilde og Ole Fritsen. Tommy var en stærk kandidat igennem et tiår til en plads i landsholdets angreb, men trods enkelte ”golden moments”, som for eksempel da han tog fusen på selveste Lev Jashin - den sorte panter - i en landskamp mod Sovjet i 1965, og da han satte tre scoringer i kassen mod Norge i 1968, kunne Troelsen desværre ikke holde stabiliteten. Den største årsag var afgjort tilbagevendende skader. Allerede i gennembruds-sæsonen 1957 røg ledbåndet i knæet og siden fulgte skade på skade.

Når man følger Tommy Troldmands karriere gennem avisreferaterne er det tydelige og triste generelle billede, at hver gang Troelsen var ved at være tilbage i topform fra en skade, dukkede en ny op. ”Ubevidst trak jeg mig i tacklingerne, og var derfor for let at sætte ud af spillet, hvis der blev spillet fysisk”, udtalte han selv i et interview i 1995. Tommy havde en sidste opblomstring i 1968 med tre scoringer i en landskamp mod Norge. Han nåede 16 landskampe med 5 mål. Han stoppede karrieren samme år.

På det tidspunkt havde Tommy i flere år været en populær tv-sportsvært på Danmarks Radio, hvor han lærte danskerne spillets taktiske finesser med sin lille tavle, og dermed bragte sportsjournalistikken i fjernsynet op på et højere fagligt plan. Inden da havde han været træner for ungdomslandsholdet med bragende succes. Og divisionstræner med langt mindre succes.

I førstnævnte rolle var Tommy en vigtig brik i talentudviklingen af storspillere som Frank Arnesen, Søren Lerby og Preben Elkjær. Sidstnævnte sagde i 1978 efter sin landsholdsdebut om Troelsen: ”Jeg ved ikke om han er verdens bedste træner. Men der er ingen jeg hellere vil spille for end ham. Han er bare fantastisk”. Tommy Troelsen vidste i alt fald godt hvilken slags fodbold han foretrak, og han stod gerne ved sine holdninger: ”Vi skal have plads til de individuelle præstationer. Der er for lidt fantasi (i international fodbold red.), og for mange hold der går på banen for at begrænse spillet. Det skal vi væk fra”. (Det Fri Aktuelt interview 1995). Lykkeligvis havde dansk fodbold plads til eneren Troelsen. Spillet havde været så meget fattigere foruden.

Desværre døde Tommy Troelsen 9. marts 2021, 80 år gammel.



TT - blandt venner

Tommy Troelsen, eller ”TT” som han kaldes blandt venner, blev Sportslørdags faste studievært i 1990’erne.

Troelsen kom oprindeligt fra Mors, men det blev Vejle Boldklub der fik den store glæde af hans talent og fodboldforstand.

I 1957 blev Tommy udtaget til det danske ynglingelandshold mod Sverige. Det skete efter en udtagelseskamp mellem de bedste talenter fra København respektive Provinsen. Sidstnævnte, med en veloplagt Troelsen i angrebet, sejrede 5-0. På det tabende københavnske hold optrådte B. 93’eren Svend Gehrs som halfback. Den kamp drillede vejlenseren ofte sin senere kollega med.

Som spiller var Tommy Brian Troelsen noget nær unik. Han tog DBU’s teknikmærke i guld, selv om der stod en strid pelikan på træningsanlægget den dag da han bestod med glans. Den unge mands boldbehandling og spilopfattelse var en rendyrket nydelse. I 1960 var han med til at vinde OL-sølv ved olympiaden i Rom. Sammen med Harald Nielsen udgjorde Troelsen den unge garde i offensiven, på et dansk landshold der ellers var præget af mange ældre og rutinerede folk. Efter den succes var Tommy nær kommet til italiensk fodbold, men tilbagevendende skader spolerede mulighederne og begrænsede talentet udfoldelser. Han blev ubevidst nervøs for at løbe ind i hårde tacklinger og trak sig i nærkampene. Det duer ikke i topfodbold. I den hjemlige 1. division fandt skiftende modstandere ud af at teknikeren tabte modet når han blev udsat for en tæt markering og urent spil. Alligevel var Troelsen en stor stjerne, nok den største i den danske første division, op igennem 1960’erne, vel at mærke i sine skadesfri perioder. Med suveræn boldføling og overblik styrede han et altid seværdigt Vejlehold, og blev ikke så lidt af en mentor for spillere som Ole Fritsen, Poul Bilde, Johnny Hansen, Kaj Poulsen og Ulrik le Fevre. Troelsen var navnlig brillant i rollen som ”falsk 9’er”, et koncept som mange nu til dags tror blev opfundet af Lionel Messi i Barcelona, men i virkeligheden trækker tråde tilbage til det store ungarske landshold i 50’erne, med Puskas og Nandor Hidegkuti.

Det var fuldkommen oplagt at den læreruddannede vejlenser skulle fortsætte i trænergerningen da den aktive karriere sluttede. Han blev træner for ungdomslandsholdet med bragende succes. Og divisionstræner med mindre succes. I førstnævnte rolle var Troelsen en vigtig brik i talentudviklingen af storspillere som Frank Arnesen, Søren Lerby og Preben Elkjær. Sidstnævnte sagde i 1978 efter sin landsholdsdebut om Troelsen: ”Jeg ved ikke om han er verdens bedste træner. Men der er ingen jeg hellere vil spille for end ham. Han er bare fantastisk”.

I 1978 fik Finn Heiner den fremragende idé at invitere Troelsen indenfor i tv-studiet i forbindelse med VM i Argentina. Det medførte at Tommy fik lært de danske tv-seere om spillets taktiske finesser med sin lille medbragte tavle, og dermed bragte han sportsjournalistikken i fjernsynet op på et mere gennemført fagligt plan. Med sin lune og kvikke humor faldt han straks i seernes smag, og da han mødte op til dækningen af VM-finalen iført sin gamle landsholdstrøje fra Rom, var der ikke et øje tørt.
Troelsen var som en fisk i vandet på tv. Heiner besluttede med sædvanlig handlekraft at ansætte tv’s nye fodboldprofessor. I starten på en halvtidskontrakt, så Troelsen kunne vænne sig til mediet og beholde et ben i lærergerningen. Det afstedkom et længere tovtrækkeri med Danmarks Lærerforening, der med sædvanlig nidkær ildhu - nogen ville sige nævenyttig sans for petitesserne - modsatte sig ansættelsesforholdet. Tingene faldt dog i hak, og Troelsen besluttede sig efterfølgende for at prioritere sin nye karrieremulighed med fuld skrue. Det var et godt valg. For ganske vist gik børnene i Jelling glip af en dygtig underviser, men millioner af fjernsynsseere fik stor glæde af den altid nærværende og velformulerede formidler.

Da det danske dynamitlandshold for alvor brød igennem i første halvdel af 1980’erne var Tommy en naturlig del af Danmarks Radios dækning af fænomenet. Det Fri Aktuelt skrev i 1983, forud for EM-kampen mellem England og Danmark på Wembley: ”De danske fodboldfans får både i pose og sæk i aften. Ikke nok med at årets kamp mellem England og Danmark på det sagnomspundne Wembley transmitteres direkte og i sin fulde længde - i studiet i TV-byen sidder fodboldeksperten Tommy Troelsen og deler ud af sin store viden. Alle der har fulgt verdensmesterskaberne i 1978 og 1982 ved, at Troelsen er en gave til seerne i denne funktion. Han er lige så dygtig en kommentator som fodboldspiller. Og det siger ikke så lidt”.
For at illustrere den massive tv-dækning af begivenheden forklarede Jørgen Steen Nielsen i samme artikel: ”Vi blænder op et kvarter før kampen sættes i gang i London. Den tid vil vi bruge til en grundig opvarmning i ord og billeder. Vi har som noget ekstraordinært sendt vort eget optagerhold til England, og det afleverer en række rapporter i løbet af i dag. Hvis der bliver tid til overs, har vi højdepunkterne fra Danmarks landskampe mod Grækenland, Ungarn og Frankrig liggende klar”. Ak ja, et kvarters opladning var nok til mangt og meget, men det står jo ikke mål med de timevis af optakt som forskellige tv-kanaler byder ind med, når der transmitteres fodboldkampe nu om dage. Efter manges mening ganske unødvendigt.

Den generelle respekt der omgærdede Tommy Troelsen var helt indiskutabel. I ikke så få læserbreve i medierne opfordredes DBU til simpelthen at få ansat ham som landstræner.

Som fodboldtaktiker nærede Troelsen en forkærlighed for den tyske Bundesliga og var en varm fortaler for mere tysk bold i Sportslørdag. Det blev forsøgt i midten af 80’erne, men uden den helt store gennemslagskraft. Kærligheden til engelsk fodbold havde et stærkt tag i seerne.

I 90’erne kæmpede Tommy en prisværdig og stædig kamp for Sportslørdag. Tiden efter monopolets fald var ugunstig for DR-Sporten. Rettighederne til de store sportsbegivenheder blev gradvist for dyre og konkurrencen fra alternative tv-kanaler blev massiv. Men Troelsen slog ikke op i banen, og leverede til det sidste en engageret, dygtig og ikke mindst hyggelig formidling af programmet, ofte i selskab med DR-Sportens første kvindelige anker, Karin Palshøj.

I 1999 var det pludseligt slut. Danmarks Radio valgte desværre en særdeles uværdig måde at afskedige sin trofaste tv-vært. Til stor skuffelse for den da 59-årige Tommy Troelsen.

I 2004 fortalte han til BT: ”Jeg havde aftalt et møde med DR-sportens daværende nye sportschef, Jørgen Steen Nielsen, hvor vi skulle tale om mit arbejde. Det skulle foregå om eftermiddagen på min første feriedag, så jeg sov lidt længe. Jeg anede ikke, hvad vi skulle snakke om. Min kone gik op for at hente en avis i kiosken. Da hun kom tilbage, smed hun B.T. på min seng og sagde: ”Jeg ved godt, hvad I skal snakke om”, og her så jeg et kæmpebillede af mig selv på forsiden med overskriften: ”Tommy Troelsen fyret”. Det var forfærdeligt. Jeg fik et chok over, at jeg skulle læse i avisen, at jeg skulle stoppe. Jeg troede stadig ikke på det. Jeg sagde til mig selv: ”Det er da ikke sådan, DR, der praler af deres gode personale- og ældrepolitik, vil fortælle dig, at du skal stoppe”. Men det første, jeg fik at vide på mødet, var en beklagelse over, at det var kommet frem i avisen! Jeg var sikker på, jeg ville få et brev, hvori der stod, at der var sket en fejl. Jeg har aldrig fået nogen begrundelse for, hvorfor jeg skulle stoppe. Jeg følte mig helt hudløs i ordets værste betydning. Jeg tog til genmæle i aviserne og blev så ringet op af Nissen [Danmarks Radios generaldirektør, Christian S. Nissen, red.], der var utilfreds. Han sendte mig bagefter et brev, der forklarede, at jeg var blevet for gammel. Men for mig at se handler det om, hvad du kan og ikke kan, og ikke om alder. Når man får en besked om, at man ikke er god nok og skal stoppe, forstår man det ikke. For mig var det en tragedie at miste mit arbejde og ikke vide, hvad jeg skulle. Jeg havde det svært med at gå ud og handle. Det var, som om man havde taget af kassen - men det lader jeg andre om derude. I den første tid sneg jeg mig langs husmurene og viste mig kun efter mørkets frembrud. Min kone hev mig op. Jeg fik også utrolig meget støtte af familie, venner, seere og fodboldfans, der bakkede mig op, og det varmede. Men jeg vidste ikke, hvad jeg skulle, og svømmede rundt i ingenmandsland. Var jeg alene, kunne jeg godt have været en svag person og nulstillet mig selv, og det er det eneste, man ikke må. Man ved jo godt, at det slutter på et tidspunkt. Men havde ledelsen i DR haft det format, jeg savner, kunne de sagtens have fundet på noget, så man kom ordentlig ud af det med f.eks. en aftraps-ordning. I stedet blev jeg hældt ud, hårdt og brutalt. Men så kastede DK4 en redningskrans ud til mig, og jeg har fået det så godt som aldrig før”.

Tommy Troelsen var en ener som fodboldspiller og som tv-mand. Han havde fortjent en helt anderledes værdig exit fra DR.

Senere kommentatorer og formidlere af fodbold på tv skylder ham en stor tak som inspirator og foregangsmand.
Oplysningerne er pr. 16. juni 2023
SPILLEDE KAMPE
VEJLE
  26.06.1959Island4 - 2
  02.07.1959Norge2 - 1
  18.08.1959Island1 - 1
  13.09.1959Norge4 - 2
  10.08.1960Finland2 - 1
  01.09.1960Tunesien3 - 1
  06.09.1960Ungarn2 - 0
  10.09.1960Jugoslavien1 - 3
  23.10.1960Sverige0 - 2
  08.12.1962Malta3 - 1
  12.12.1962Tyrkiet1 - 1
  26.09.1965Norge2 - 2
  17.10.1965Sovjetunionen1 - 3
  27.10.1965Grækenland1 - 1
  23.06.1968Norge5 - 1   
  27.06.1968Sverige1 - 2
IKKE BENYTTET
VEJLE
  23.09.1959Czekoslovakiet2 - 2
  03.07.1960Grækenland7 - 2
  26.08.1960Argentina3 - 2
  29.08.1960Polen2 - 1
  23.06.1963Rumænien2 - 3
LANDSHOLDSPILLER 304
  Spillere Vejle