|
| 17. september 1922 i Vejle på Fyn | Svend Jørgen Hansen | |
|
| OM SVEND JØRGEN HANSEN | Skrevet af hb | |
|
|
Den stribede målmaskine
Svend Jørgen Hansen blev født 17. september 1922 i Broby på Fyn.
OB’s første landsholdsspiller og den mest scorende OB’er nogensinde.
Det var sløje tider i Munke Mose i 1930’erne. Mens verden endnu slikkede sårene oven på krakket i Wall Street, var der langt mellem de resultatmæssige oaser i OB. I klubhuset underholdt de gamle spillere med anekdoter om de meriterende sejre ved provinsmesterskabet i 1916, mens nye kræfter kæmpede for at indhente det tabte terræn til lokalrivalerne fra årstalsklubberne B1909 og B1913. Det så på ingen måde let ud.
I sommeren 1937 satte B1913 en tydelig streg under magtforholdet, da de i finalen om det fynske mesterskab tværede OB af banen med hele 7-1. Den store historie i Fyens Stiftstidende var fire mål fra B1913’s nyslåede landsholdsspiller, Peder Rasmussen. Men for den opmærksomme læser var der et andet navn, der meldte sig på banen.
I Angrebet klarede den unge Svend Hansen sig udmærket og viste god Forståelse for Spillet især med Hensyn til at spille Bolden hurtigt.
Avisens udsendte havde netop kastet et blik ind i fremtiden. Unge Svend Jørgen Hansen havde ikke alene udvist fin spilforståelse, han havde scoret OB’s eneste mål i nedsablingen. Knægten var blot 15 år og 264 dage. Målet var et varsel om flere - mange flere.
Da OB’s bedste mandskab åbnede sæsonen i den fynske mesterrække i efteråret 1938, var Svend Jørgen Hansen netop fyldt 16 år. En plads i startopstillingen i sæsonpremieren mod Marienlyst var sikkert kilde til flere rynkede tilskuerbryn på sidelinjen i Munke Mose, men enhver mulig tvivl på den unge fynbos evner blev snart gjort til skamme.
Kampen endte i en regulær målfest. 4-4 stod der på måltavlen, da dommeren fløjtede den underholdende kamp af. Dagens samtaleemne var imidlertid unge Svend Jørgen Hansen. Med kølig uimponerethed scorede angriberen tre af OB’s fire mål.
Blot en uge senere vandt OB med 3-2 i Svendborg. Svend Jørgen Hansen scorede igen tre mål. Et håb om lysere tider var tændt.
Og målene væltede ind fra Svend Jørgen Hansens fødder og hoved. 11 mål i 10 kampe blev det til i den første sæson. Sæsonen efter hed totalen 22 mål i 13 kampe.
Mens den tyske besættelse trak sit grimme spor gennem danmarkshistorien, lagde Svend Jørgen Hansen konstant til sin fysik og sine færdigheder. Han opbyggede hurtigt et ry som en både effektiv og snu måltyv fra sin position som højre innerwing.
I en tid, hvor betalt fodbold i Danmark endnu var et utænkeligt scenarie, havde Svend Jørgen Hansen valgt sin jobmæssige karrierevej. Med en usædvanlig flair for tal var det logisk at vælge en bankuddannelse. Og således kom Svend Jørgen Hansen efter endt studentereksamen i lære hos Handelsbanken i Odense. Her endte han med at være ansat indtil 1950, hvor en lille omvej for hans vedkommende satte bankverdenen på pause – men mere herom senere.
I sæsonen 1940/41 havde 'de stribede' fået opbygget et slagkraftigt mandskab. OB vandt den fynske mesterrække efter omkamp mod Odense KFUM. Svend Jørgen Hansens aftryk på sæsonen var markant. Hele 27 mål i 15 kampe blev det til.
Og det så i det hele taget godt ud. Angriberen Jørgen Leschly Sørensen, der som ungdomsspiller var kommet til fra Lumby, var nu også blevet en del af seniortruppen. Når Svend Jørgen Hansen ikke scorede, så gjorde Leschly. Men oftest scorede de begge mål. Rigtig mange mål.
Omkampen mod KFUM endte 3-1 til ’de stribede’ – Svend Jørgen Hansen og Jørgen Leschly deltog i løjerne med hver et mål.
Måske var det oprykningen til en stærkere række. Men Svend Jørgens Hansens målscoring aftog en smule efter OB’s oprykning til kreds 1. DBU’s udtagelseskomité havde dog fået øje på den fynske målmaskine, der undervejs havde spillet flotte kampe for Fyns unionshold.
4. oktober 1942 fik Svend Jørgen Hansen således som den første OB-spiller nogensinde debut på det danske A-landshold. På Råsunda i Stockholm kunne Svend Jørgen Hansen dog hverken gøre til eller fra, da Sophus ’Krølben’ Nielsens mandskab tabte 2-1 til Sverige. Der skulle gå næsten syv år, før Svend Jørgen Hansen fik sin anden – og sidste – kamp på det danske A-landshold.
Efter anden verdenskrig blev danmarksturneringen omstruktureret. OB blev til stor skuffelse - og manges undren - indplaceret i den nye 3. division, mens lokalrivalerne B1913 og B1909 blev placeret i hhv. 2. og 1. division.
At det var en fejlvurdering, beviste OB-spillerne eftertrykkeligt. Det blev til to oprykninger i streg. Svend Jørgen Hansens bidrag var betragteligt. 28 mål i oprykningen til 2. division – nok til titlen som topscorer i rækken. Sæsonen efter blev det til 18 mål, da ’de stribede’ endelig blev en del af landets fremmeste fodboldselskab.
Fra 1946 til 1948 spillede Svend Jørgen Hansen ydermere fire kampe for det danske ungdomslandshold, som på daværende tidspunkt mere havde karakter af et B-landshold, hvorfor man ikke tog dåbsattesten så nøje. Svend Jørgen Hansen scorede to mål i sine fire u-landskampe.
Omstigningen til 1. division lagde igen en dæmper på Svend Jørgen Hansens målscoring. De tre følgende sæsoner scorede han hhv. 8, 9 og 10 mål i den bedste række. Alligevel blev det til endnu en udtagelse til A-landsholdet. Svend Jørgen Hansen kvitterede for tilliden ved at score det danske mål i et 1-2 nederlag hjemme mod Holland i efteråret 1949. Og så var det ellers slut med mulighederne for udtagelse til den rød/hvide trøje. Udlandet kaldte.
Faktisk havde det luret i kulissen et stykke tid. I efteråret 1949 kunne Fyens Stiftstidende meddele, at italienske Lazio uden held havde haft fangarmene ude efter fynboen. Svend Jørgen Hansen var blevet tilbudt en prøvekamp.
Svend Jørgen Hansen havde takket nej og kunne stille konstatere: "Det føles dejligt at være ude af de enerverende forhandlinger".
I baghovedet havde han nok de stramme amatørregler hos DBU. Selv en prøvekamp indebar risiko for udelukkelse - også selvom den ikke endte i en kontrakt.
I samme interview kunne Svend Jørgen Hansen fortælle, at han var glad for sit job i Handelsbanken og for at spille på OB’s førstehold. En lille sprække kunne avisens læsere dog ane. Svend Jørgen Hansen indrømmede, at han da gerne ville afsted og tjene de mange penge, der var forbundet med et udlandseventyr. Bare et halvt år senere blev den lille sprække til en åben ladeport.
I sommeren 1950 fulgte Svend Jørgen Hansen i Jørgen Leschly Sørensens fodspor til italienske Atalanta, hvor Hansen var udset til at erstatte Karl Aage Hansen, der var blevet solgt til Juventus.
Atalanta sikkert havde kigget godt og grundigt på Svend Jørgen Hansens fornemme statistik - og måske lyttet til Jørgen Leschlys rosende omtale af sin gamle angrebsmakker.
167 mål blev det nemlig til i de tolv sæsoner i den stribede trøje. Hertil skal lægges spandevis af mål i diverse pokalkampe. Faktisk scorede Svend Jørgen Hansen sit sidste mål for OB netop i en pokalkamp, da ‘de stribede’ vandt 1-0 i den fynske pokalturnerings finale over B1909 i maj 1950.
I Fyens Stiftstidendes arkiv har jeg fundet artikler med knap 50 scoringer i pokalkampe. Det reelle tal er sandsynligvis endnu højere, da indledende kampe i netop pokalturneringerne ofte blev omtalt med resultat og sjældent med målscorere.
Totalen ender altså på langt over 200 mål, hvilket gør Svend Jørgen Hansen til den mest scorende OB-spiller gennem tiderne.
Til Fyens Stiftstidende kunne den snart 28-årige fynbo kort efter skiftet til Italien fortælle om de bekymringer, han havde haft før skiftet: "Jeg havde forestillet mig noget i retning af solsvedne baner og ’gasbolde’, men sandheden er, at størstedelen af kampene, jeg har spillet, er afviklet på våde baner, hvilket passer mig godt. De gør kolossalt meget ud af banerne dernede."
Hos Atalanta blev det til to sæsoner med 81 kampe og 13 mål. Begge sæsoner endte med placeringer i midten af den italienske Serie A.
I 1952 besluttede det italienske fodboldforbund, at hver klub kun måtte spille med to udlændinge. Atalanta havde netop hentet Poul ‘Rassi’ Rasmussen fra Skovshoved. Det var ham og Jørgen Leschly, klubben satsede på.
Således blev Svend Jørgen Hansen i januar 1953 sendt videre til Aurora Pro Patria på en kontrakt, der løb sæsonen ud. Det endte med en nedrykning og fynboen, der ikke havde nettet en eneste gang for sin nye klub, tog hjem på sommerferie.
Her konstaterede Fyens Stiftstidende efter en snak med Svend Jørgen Hansen, at han endnu ikke havde taget stilling til, om han ville vende tilbage til Italien, hvor Pro Patria stod klar med en ny kontrakt - sandsynligvis til en noget lavere løn. Også en fransk klub skulle have haft en kontrakt klar til den snart 31-årige fynbo.
Det blev hverken Italien eller Frankrig. Svend Jørgen Hansen genoptog i stedet sin karriere i bankverdenen. Og han gjorde det godt. Faktisk så godt, at han fra 1962 til 1982 fungerede som direktør for Handelsbankens Slagelse-afdeling. Herefter fulgte tre år som direktør i Luxembourg. Pensionisttilværelsen blev indledt i England, før Svend Jørgen Hansen i 1998 vendte tilbage til Danmark.
Svend Jørgen Hansen døde d. 7. maj 2006 i København - 83 år gammel.
I OB’s historiebøger vil angriberen for evigt stå som klubbens første landsholdsspiller og sandsynligvis i mange år endnu som den mest scorende spiller på OB’s bedste mandskab.
| |
|
| Oplysningerne er pr. 16. juni 2023 | |
|
|
|