Mandag 14. oktober 2024 kl. 23:56
WWW.HASLUND.INFO
 
A-LANDSHOLDSPILLERE
OLUF SKJELMOSE
SPILLERFACTS
FØDTFULDE NAVN
24. april 1910 i HolstebroOluf Christian Skjelmose
DØD (71 ÅR)
11. januar 1982 i Aarhus
KAMPE OG MÅL
3 / 0Aarhus FC
OM OLUF SKJELMOSESkrevet af Michael Kjærbøl
Den rødhårede beton-betjent

I nyere tid har AGF’s dominerende position i århusiansk fodbold kun været sporadisk udfordret af Århus Fremad, Skovbakken m.fl.
Allerede i 1920’erne var AGF etableret som den klart stærkeste klub i Danmarks næststørste by. Men det var ikke alle lige tilfredse med. ”Klubslugeren” kom nemlig på banen.

I 1929 foranstaltede en gruppe århusianske erhvervsdrivende et ambitiøst forsøg på at fravriste AGF førerpositionen i Århus. De stiftede i 1929 Aarhus FC, eller AFC, og det skete på de hensygnende ruiner af to eksisterende klubber, der var i svære økonomiske vanskeligheder; B1921 Aarhus og Frem Aarhus. Deraf altså Aarhus Stiftstidendes kælenavn, Klubslugeren, for den nye forening der altså må betegnes som en fusion.
Rygterne sagde at klubbens bestyrelse havde jobs og fryns til interesserede spillere, og det varede ikke længe før AGF måtte se sig åndet i nakken af det nye tiltag. I 1933 rykkede AFC op i Oprykningskredsen, der svarede til 2. division på det tidspunkt, og allerede året derpå vandt opkomlingene kredsen som ubesejret.

AFC’s absolut bedste spiller var en lokal politibetjent, der oprindeligt stammede fra Holstebro. Han var en imponerende skikkelse. Høj som et hus, hård som en betonklods og stærk som bare pokker. Og så havde han det flotteste, ildrøde hår. Oluf Christian Skjelmose var som skabt til en plads i den centrale defensiv.

Som centerhalf i 1930’erne skulle man kunne lidt af hvert. Tackle kontant, dominere luftspillet, dække et stort arbejdsområde, samt være konstruktiv i opbygningen af holdets spil. Skjelmose viste så gode evner, især i den fysiske del af spillet, at han i juli 1934 blev udtaget til det danske landshold mod Finland i Helsinki.

Det var faktisk kun Danmarks ottende landskamp i historien mod de nordiske genboer, og bortset fra et par store sejre i 1929 og 1930, havde nationens udvalgte notoriske vanskeligheder imod de energiske og kontant spillende finner. Det blev ikke anderledes i Skjelmoses debutkamp. Danmark tabte skuffende med 1-2, selv om man stillede med Lange-Svend Jensen på mål, elegantieren Valdemar Laursen som venstre fløjhalfback, og stjernen Kai Uldaler i angrebet. Det danske mål blev sat ind af AGF’eren Carl Lundsteen (der også debuterede). Men det blev Skjelmose der løb med de positive superlativer. En enig sportspresse udnævnte ham til kampens spiller, og ved hjemkomsten på Århus Banegård blev han modtaget af jublende AFC-fans og medlemmer med bestyrelsesformanden, guldsmed Børge Rasmussen i spidsen. Der var fejring på Hotel Ritz, og manden i skysovsen, Oluf Skjelmose, fik overrakt et flot cigaretetui i sølv (dengang måtte idrætsmænd gerne ryge) af den stolte formand. senere på efteråret slog JBU sensationelt KBU i en unionskamp med 6-3.
Det afstedkom at UK - helt chokerende – udtog hele fem jyske spillere til landskampen mod Norge, deriblandt Oluf Skjelmose. Centerhalfen blev ligefrem kåret til Årets Fund i dansk fodbold af Idrætsbladet. Kåringen blev afviklet som en læserafstemning hvor Skjelmose fik over 1700 stemmer, mens nummer to, B.93’s driblekonge Lille-Kaj Hansen, måtte nøjes med ca. 300.

”Jyde-landsholdet” tabte imidlertid på Ullevaal med 1-3 til et norsk landshold med Jørgen Juve og Reidar Kvammen. Oluf Skjelmose spillede dog stærkt nok til at få genvalg i den næste landskamp mod Tyskland, hvor man atter måtte notere et nederlag. Denne gang med 2-5 i Idrætsparken. Tyskerne startede kampen med at heile til den nazistiske hymne, Horst Wessel Lied, og pressen konstaterede at publikum reagerede med ”spredt fløjten og pift”.

I efteråret 1934 kulminerede så Aarhus FC’s fremgang. I den afgørende oprykningskamp til Mesterskabsserien tabte AFC knebent over to opgør til Helsingør. I 1935 blev AFC nummer sidst i Vestkredsen, og så gik gassen helt af ballonen.

De århusianske udfordrere til AGF’s dominans gik samme vej som de to skrantende klubber den i sin tid havde opslugt. I 1938 blev klubben opløst og fodboldafdelingen optaget i Aarhus 1900. AFC’s stærke rødhårede panserbasse, der få år forinden havde imponeret hele fodbold-Danmark, var i lange tider stærkt plaget af en skulderskade og dermed ikke længere landsholdskandidat. Han spillede dog for det danske politilandshold, der i 1936 slog det svenske ditto med 6-0 ved det nordiske mesterskab. Skjelmose modtog et guldarmbåndsur som præmie for at blive turneringens bedste spiller.

Han blev gentagne gange sat i forbindelse med andre klubber, især AGF og Vejle, men valgte at spille for Aarhus 1900 indtil støvlerne røg på hylden engang i starten af 40’erne.

Oluf Skjelmose, den rødhårede beton-betjent, døde i 1982 i Århus.
Oplysningerne er pr. 16. juni 2023
SPILLEDE KAMPE
AARHUS FC
  03.07.1934Finland1 - 2
  23.09.1934Norge1 - 3
  07.10.1934Tyskland2 - 5
LANDSHOLDSPILLER 121
  Spillere Aarhus FC